12 jaar Styleguide

Het begon op een doordeweekse dag, toen ik net een site gezien had en dacht; ‘dat kan ik beter. Dat wil ik ook gaan doen!’ Ik vroeg een vriendin om me te helpen met bouwen via Geocities, registreerde de heel charmante naam shop-a-holic-online.tk en binnen no time was ik online met mijn allereerste site. Een site die op dat moment nog niks voorstelde. Ik haalde mijn inspiratie een beetje te letterlijk uit de Cosmopolitan en wist totaal niet hoe ik het moest gaan aanpakken. Maar toch heb ik dit ruim een jaar zo gedaan. Ik vermaakte me met schrijven, met een beetje knutselen en merkte dat dit écht een leuke hobby was, zo naast mijn opleiding aan de Pabo die ik geen reet aan vond en waar ik geen voldoening uit haalde.

Schermafbeelding 2017-01-12 om 10.32.01

Een paar maanden later was het mijn vriend die het idee kreeg om het iets serieuzer aan te pakken. Hij kende iemand die lay-outs kon maken en waar ik door middel van HTML een iets professionelere site neer kon zetten. Ik vond het allemaal best; zolang ik me maar alleen bezig hoefde te houden met schrijven. ‘Moet die naam ook niet eens anders?’ vroeg Raymond me. En ja, het werd tijd om .tk over te zetten naar een .nl. Mijn allereerste domeinnaam, Style-guide.nl, was een feit. Toen nog met een streep, aangezien Styleguide bezet was. Niet veel later lukte het me om me ook dié naam toe te eigenen.

Sinds dat moment, het registreren van een eerste echte domeinnaam, zijn er twaalf jaren verstreken. Twaalf! Ik kreeg een melding via LinkedIn dat Styleguide 12 jaar bestond en vond het mooi om daar even bij stil te staan. Want wat is er veel gebeurd. Met de site, met mij. Wat is alles mooi gegroeid en hoe geweldig hoe alles is gelopen. Ik stopte na een jaar met de Pabo om toch te gaan voor de opleiding Media, Informatie en Communicatie. Ik ontdekte dat ik schrijven nog veel leuker vond dan ik in eerste instantie dacht. Ik verhuisde van Hoorn naar Amsterdam om bij Raymond in te trekken, liep leuke stages en nam uiteindelijk mijn diploma in ontvangst. En al die tijd was ik na school druk aan het werk met de site.

Het overtypen van de Cosmopolitan maakte plaats voor eigen teksten. Ik werkte met meiden die af en toe een stukje voor me schreven en zorgde dat er dagelijks content te vinden was. Ik stapte over van HTML, via Joomla, naar WordPress en kon opeens meeliften op het succes van bloggers, die als paddenstoelen uit de grond leken te schieten. ‘Ik, een blog? Nee hoor, gewoon een website!’ Dat heb ik heel lang volgehouden, tot ik besefte dat de naam blog me weleens verder zou kunnen helpen. En dat deed het inderdaad. Er waren opeens persbureaus die me berichten gingen sturen, ik kreeg uitnodigingen voor presentaties en er waren webshops die samen met mij winacties wilde organiseren. Whoo, hoe cool was dat?

In 2010 studeerde ik af en na een tijdje gesolliciteerd te hebben, ging ik aan de slag als webredacteur bij een website. In eerste instantie voor een stage en dat vond ik prima. Ik wilde dolgraag aan de slag en nam genoegen met de stagevergoeding om zo werkervaring op te doen. Tot ik na een half jaar een contract kreeg aangeboden. Een contract voor een fulltime baan, voor zes maanden met een ontzettend laag, maar voor mij een allereerst, salaris. Er was alleen één maar: ik moest stoppen met mijn eigen site omdat dat teveel concurreerde met mijn baan. Ik moet bekennen dat ik daar heel wat slapeloze nachten door heb gehad. Want ja, de site was mijn hobby, maar wel iets waar ik op dat moment al zeven jaar met veel liefde aan werkte. En mijn allereerste contract aangeboden krijgen, in het werkveld waar ik voor afgestudeerd was! Dat was toch ook niet niks in een tijd waar de banen niet voor het oprapen lagen. Toch was er een stemmetje dat maar bleef knagen; kun je daar wel met plezier werken als je baas jouw voor zo’n keuze heeft gesteld?

Precies in die tijd werd ik benaderd door een mediabureau. Een mediabureau dat potentie zag in mijn site. Een mediabureau dat me wist te garanderen dat ik op dat moment genoeg bezoekers had opgebouwd om wat leuke opdrachten binnen te kunnen slepen. Tel daarbij op dat een vriend van mijn ouders een eigen reclamebureau heeft en me vertelde dat ‘ie wel een social media-klus voor me had, en ik waagde de sprong in het diepe. Ik verkoos mijn site boven het vaste contract, leverde de sleutel van het kantoorpand in en ging aan de slag voor mezelf op 1 april 2011. Inmiddels zijn we bijna zes jaar verder.

In die zes jaar is er ook weer een héél hoop veranderd. Zo bleef Styleguide maar groeien en groeien waardoor ik na een jaar dat social media-klusje ook niet meer nodig had. Ik werd uitgenodigd voor fantastische persreizen, bouwde leuke pr-relaties op, ging verscheidene keren naar Amsterdam Fashionweek en kon Styleguide steeds professioneler maken. Ik begon steeds persoonlijker te schrijven, deelde vaak outfits maar ook mijn gewichtstruggles en werkte samen met de meest mooie merken. Dat zo’n hobby als shop-a-holic-online.tk uit zou kunnen groeien tot Styleguide.nl dat maandelijks tienduizenden bezoekers zou gaan trekken en mijn fulltime baan zou worden, had ik op die doordeweekse dag in 2003 nooit voor mogelijk gehouden.

Momenteel zijn we dus alweer heel wat jaartjes verder en zijn er flink wat veranderingen gaande. Ik ben veranderd van iemand die ontzettend veel en graag met mode bezig is, naar iemand die daar op dit moment toch iets minder om geeft. Ik ben veranderd van iemand die naar alle modeshows ging, naar iemand die meer waarde hecht aan het thuis zijn. Ik ben veranderd van een onzeker meisje dat overal graag bij wilde zijn en bij wilde horen, naar iemand die maar al te goed beseft wie ze is en waar ze gelukkig van wordt. Ik ben in 2013 moeder geworden en dat heeft ervoor gezorgd dat ik een tweede site oprichtte waar ik voor nu meer mijn voldoening uit haal. Maar Styleguide… Oh, wat hou ik ervan. Wat zit dat diep in mijn hart na al die jaren. Wat voelt het incompleet zonder Styleguide. Shirley ís Styleguide en Styleguide is Shirley. Het is misschien niet meer wat het geweest is. Ík ben niet meer zoals ik was in alle voorgaande jaren. Ik deel veel minder modegerelateerde dingen, bezoek amper nog een modeshow en vind events negen van de tien keer geen bal aan. Voor nu vul ik de site met content waar ik op dit moment gelukkig van word. Persoonlijke stukjes, af en toe een lookbook waar ik blij van word en vooral: wanneer ik tijd en zin heb om te schrijven. De bezoekersaantallen zijn gedaald maar ondanks al deze keuzes, zijn er maandelijks nog steeds 30.000 bezoekers die hun weg weten te vinden naar Styleguide. En daar ben ik intens dankbaar voor.

Styleguide bestaat 12 jaar. Of we de 15 gaan halen durf ik oprecht niet te zeggen. Maar jaar 13 gaan we zeker nog in! Op één voorwaarde: hobbymatig. Precies zoals dat nu goed voelt. Ik ben niet meer dat modemeisje. Maar ik ben nog wel Styleguide. Thanks voor al jullie support! X

Share:

13 Comments

 1. Marieke 12/01/2017 / 10:51

  Wauw, 12 jaar! Wat een lange tijd, Shirley! Daar mag je oprecht trots op zijn. Fijn toch, dat je dit nu hobbymatig kunt doen en je werkpassie kunt delen op Mommyhood? :)

 2. Ise 12/01/2017 / 11:08

  Wat leuk om te lezen! En súper stoer dat je toen voor jezelf + je site hebt gekozen, en niet voor dat contract.

 3. Marle 12/01/2017 / 11:16

  Wauw, een hele lange tijd alweer! Ik vind het leuk om te zien dat ik in die jaren dat ik je volg aan mijn eigen ontwikkeling merk dat er tijden zijn dat jouw site perfect bij me aansloot en tijden waarop het minder aansloot. Eigenlijk een beetje wat je zelf ook omschrijft. Tegenwoordig vind ik het weer ontzettend leuk om de stukken díe je nu schrijft te lezen en hoop ik telkens op een nieuwe blog :) Veel succes aankomend jaar!

 4. Josianne 12/01/2017 / 12:27

  Waauwww, ik volg je al zo lang haha. Ik weet namelijk nog dat je voor die keuze stond: bij dat bedrijf of voor jezelf. Blij dat je voor Styleguide hebt gekozen!

 5. rachel 12/01/2017 / 12:53

  wauw zo lang alweer meis :d en kijk wat je ermee bereikt hebt :d trots mag je op jezelf zijn!!!

 6. Jessica 12/01/2017 / 20:40

  Gefeliciteerd met dit mooie jubileum. Wat mooi al 12 jaar dat je dit mag doen.

 7. Desirée 13/01/2017 / 10:10

  Wat mooi geschreven en wat krachtig om te zien hoe je jezelf hebt leren kennen en keuzes durft te maken!

 8. Sabien 13/01/2017 / 14:07

  Gefeliciteerd! Leuk te lezen hoe alles vanaf de eerste letter is ontstaan en hoeveel er dan vervolgens in 12 jaar is veranderd!

 9. Anita te Gussinklo 13/01/2017 / 23:48

  Wat leuk om te lezen dit, zo fijn dat je van je hobby je werk hebt kunnen maken.
  En al 12 jaar, van harte Gefeliciteerd.

 10. Mar 16/01/2017 / 08:23

  Wow wat lang al! Gefeliciteerd! En stiekem hoop ik dat er nog wel een aantal jaren bij komen 😉

 11. lisette 18/01/2017 / 08:52

  12 jaar dat is een hele tijd! Ik ben net begonnen en ben bezig met uitzoeken hoe alles werkt. Wat niet altijd even gemakkelijk gaat. Hopelijk stop je er niet helemaal mee, vind je berichten altijd leuk om te lezen!

 12. Fashioninspiratie 23/01/2017 / 14:54

  Shirley wat een inspirerend verhaal zeg! Ik ben maar net begonnen met Fashioninspiratie.nl en hoop dat ik hem ook lang actief kan houden net als jij. Op naar de volgende 12 jaar! x Anne

 13. Nadia 23/01/2017 / 22:01

  Jaa, Styleguide is zeker Shirley! 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *