Wanneer ben je succesvol?

Een tijd geleden werd ik door Melle geïnterviewd en één van de vragen die gesteld werd was ‘wat betekent voor jou succes?’ Ik vond dat een heel moeilijke vraag, vooral ook omdat ik soms van mensen om me heen hoor dat ze me succesvol vinden. Want wanneer ben je eigenlijk succesvol? Is dat te meten? Is dat iets wat je voelt? Moet je daar bakken vol met geld mee verdienen?

Volgens het woordenboek betekent succesvol: met veel succes. Komen we nog geen stap verder. Dat hadden we zelf ook wel kunnen bedenken. Wanneer heb je veel succes? Wie bepaalt dat?

2016-06-13 12.47.36

Ik dacht er lang over na en kwam uiteindelijk met het volgende antwoord;

‘Gelukkig en tevreden zijn met wie ik ben, wat ik doe en hoe mijn leven eruit ziet. Dingen kunnen veranderen als ik dat zou willen. Mijn dierbaren om me heen en leven naar mijn eigen maatstaven. Ik hoef geen bakken vol met geld te verdienen om succesvol te zijn, als ik maar leef in balans en mijn eigen ding kan doen. Ik denk dat ik dan pas kan spreken over succes. Daar zijn geen getalletjes als geld of bezoekersaantallen aan te koppelen.’

Ik mag mezelf al jaren blogger noemen en vind dat een succesvol project. Ik heb flink wat bezoekersaantallen, heel goede en leuke contacten met pr-bureaus, het jarenlang fulltime kunnen doen en dus ook mijn geld er mee verdient. Nu ik zo zoekende ben naar wat ik precies wil met alles voel ik me alles behalve succesvol. Maar heeft dat te maken met de inkomsten die nu dus grotendeels stop zijn gezet? Of kan ik dat gevoel meer koppelen aan mijn eigen gemoedstoestand? Ik ben absoluut van mening dat dat het laatste is. Ik voel me niet zo succesvol omdat ik beren op de weg zie. Het is niet nodig, maar het blokkeert me enorm. De inspiratie is ver te zoeken, ik heb dagenlang hoofdpijn, ben ontzettend moe en twijfel aan alles. Ik ben niet zo tevreden met de situatie en dat zorgt ervoor dat ik mezelf ook niet zo succesvol vind. Ondanks dat de bezoekersaantallen er gewoon nog zijn, de sites top blijven draaien, de contacten blijven en ik het vooralsnog fulltime kan handelen allemaal vanwege de buffer die ik heb opgebouwd, de openstaande facturen en de steun van mijn vriend. Verloofde! En, heel belangrijk, ik heb dingen kunnen veranderen toen ik dat wilde en kan nog steeds mijn eigen ding doen. En dat vond ik zelf, gezien mijn antwoord, wél een sleutel tot succes.

Brengt me gelijk naar een andere persoonlijke kwestie; mijn privésituatie. ‘Gelukkig en tevreden zijn met wie ik ben, wat ik doe en hoe mijn leven eruit ziet.’ Ik kan wel zeggen dat ik goed op weg ben. Ik doe nog steeds allemaal dingen waar ik zelf achter sta, ondanks dat dat een grote sprong in het diepe was. Mijn leven ziet er dus niet helemaal uit zoals ik zou willen, maar ik ben er van overtuigd dat het op een gegeven moment allemaal op zijn pootjes terecht komt. Dat er spontaan iets op mijn pad komt omdat er deuren open staan. Heel veel deuren. Of ik echt gelukkig en tevreden ben met wie ik ben hangt totaal af van de dag en het moment. Dat is ook wel een beetje vrouw eigen. Het ene moment kijk ik in de spiegel, vind ik mezelf helemaal prima en zeg ik ‘niks meer aan doen’. Het andere moment vind ik het allemaal verschrikkelijk, baal ik van de kilo’s, vind ik niks leuk staan en verstop ik me graag onder de dekens om de hele dag The Walking Dead te kijken. En dan valt mijn oog op de quote ‘als ik maar leef in balans’. Want dat is waar het nu een beetje aan schort. De balans is zoek. En dus voel ik me niet zo succesvol in alles wat ik doe en alles wie ik ben. Dat heeft niks met mijn werk, bezoekersaantallen of met mijn inkomsten te maken.

Sluit ik af met iets anders dat ik vertelde: Luister altijd naar je hart. Diep van binnen weet je alle antwoorden wel en daarom moet je vertrouwen op je eigen gevoel. En dáár ben ik dan nu wel heel succesvol in.

Vertel eens: wanneer vind jij iemand succesvol?

Share:

8 Comments

 1. Melle 22/06/2016 / 14:38

  Dat jij zo goed naar je hart kunt luisteren en de tijd durft te nemen zodat de antwoorden vanzelf komen, ruimte te geven aan die antwoorden, dat vind ik dus méga inspirerend <3

 2. Josianne 22/06/2016 / 15:38

  Mooi geschreven. En ik ben het helemaal met je eens. Het ene moment kun je prima tevreden zijn met jezelf; het volgende moment is alles sh*t en is niks goed en voel je je een sukkel. Wat Melle hierboven zegt: dat je goed naar je hart kunt luisteren en doet wat het je ingeeft, vind ik wel een teken van succesvol zijn.

 3. Annette 22/06/2016 / 16:42

  Mooi geschreven. Het zit inderdaad in jezelf, die mening deel ik volledig

 4. Margot 22/06/2016 / 16:52

  Wat een moeilijke vraag, maar ik kan me behoorlijk vinden in jouw antwoord. Mooie post!

 5. Jessica 22/06/2016 / 21:46

  Wat een moeilijke vraag, maar ik denk dat jij de koe bij de horens hebt gevat met je antwoord. Je kan pas succesvol zijn als je goed in je vel zit, blij bent met wat je hebt en naar jezelf durft te kijken, te veranderen maar ook zeker trots kan zijn op jezelf.

 6. Jacky 23/06/2016 / 09:36

  For what it’s worth; je bent voor mij een voorbeeld van succesvol :) ook al voel je je niet altijd in balans, de reflectie en eerlijkheid die je daarop koppelt maakt je voor mij succesvol, omdat eerlijk zijn (tegen jezelf) OOK succesvol is <3

 7. Marieke 24/06/2016 / 17:38

  Wat een mooi stuk Shirley! Wat mij betreft ben jij heel succesvol wat betreft het bloggen, maar ook als persoon! Moet je eens zien wat jij hebt opgebouwd, helemaal zelf! Daar mag je reuze trots op zijn!
  JIJ hebt me geïnspireerd om te gaan bloggen en bent voor mij absoluut een voorbeeld!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *