Wat zijn mijn waarden?

Iedereen heeft zijn eigen normen en waarden. Dat maakt ons ook heel uniek. Opvattingen over wat voor jou wel of niet goed is, wat wel en niet kan, wat voor jou normaal is; dat zijn normen. Jouw concrete richtlijnen voor het handelen in het dagelijks leven. Ongeschreven gedragsregels, die voor veel mensen hetzelfde zijn. Kijken we naar waarden, dan gaan we een stuk persoonlijker. Want wat zijn voor jou belangrijke dingen in het leven? Wat wil jij nastreven? Waar word jij het meest blij van zodat je goed kunt functioneren? Ik vind het heel interessant om over na te denken en aan het begin van het jaar kwamen er een paar woorden uit voor mij toen ik bezig was met mijn visionboard. Ik vind het vandaag een mooi moment om drie van mijn meest belangrijke waarden met jullie te delen.

2016-06-19 14.26.40

Liefde
Er zijn heel veel waarden die je kunt koppelen aan liefde; moederliefde, familie, vriendschap en veel wat daar weer mee te maken heeft zoals zorgzaamheid en vertrouwen. Vandaar dat ik heb gekozen voor liefde. Ik ben namelijk van mening dat alles valt of staat met liefde en dat dat één van de belangrijkste dingen is in het leven. Liefde voor álles. Voor je gezin, je familie en/of vrienden, gewoon de mensen om je heen. Maar ook liefde voor je werk, voor je hobby’s en alles wat jij belangrijk vindt. Liefde in de breedtste zin van het woord. Raymond en Skyler zijn belangrijk voor me, mijn ouders, broertje, schoonzus, nichtje. Maar ook de lieve vrienden om me heen. Ik ben nog steeds niet zo goed in vriendschappen, maar merk wel dat het heel belangrijk voor me is. Ik vind het heel fijn om mensen om me heen te hebben die ik vertrouw en waar ik mee kan praten. Waar ik fijne en gezellige dingen mee kan doen, waar ik voor kan zorgen en waar ik op kan bouwen.

Liefde voor mijn werk vind ik ook ontzettend belangrijk. Veel geld is fijn, maar veel meer voldoening haal ik uit het plezier dat ik heb. Dat ik me voldaan voel na bepaalde werkzaamheden. Dat ik ’s ochtends blij word als ik aan de slag kan en dat ik niet alleen maar loop te zuchten en te steunen. Net als met hobby’s. Zolang het me plezier geeft, ik er voldoening uit haal en me er fijn bij voel, dan ben ik gelukkig. Liefde. Heel veel liefde. Voor alles en iedereen om me heen.

Eerlijkheid
Ik hou van eerlijkheid en probeer dat dan ook zoveel mogelijk na te streven. Op mijn blogs, maar ook zeker in het dagelijks leven. Eerlijk zijn tegen familie en vrienden, maar ook tegen mezelf. Dingen doen waar ik zelf achter sta en waar ik me fijn bij voel. De mensen om me heen behandelen zoals ik zelf behandeld zou willen worden. Met respect (nog een waarde!) en eerlijkheid. En dat betekent echt niet dat ik direct mijn mond opentrek als iemand iets zegt waar ik het niet mee eens ben of waar ik niet achter sta. Dat betekent ook eerlijkheid naar mezelf toe. Soms opstaan als je het niet meer kunt handelen, nee zeggen als iets je niet zint, voor jezelf kiezen en daar eerlijk over zijn.

Ik ben wel vaak te eerlijk geweest. Dat ik mensen om me heen aansprak op hun gedrag en dat dat niet zo lekker uitpakte. Daar heb ik echt wel van geleerd. Dat je niet alles eruit hoeft te gooien wat je denkt, omdat je eerlijkheid zo belangrijk vindt. Liefde en respect is in dat opzicht nog steeds nóg belangrijker. Maar eerlijkheid in de positieve zin van het woord, daar sta ik heel erg achter. Niets mooier voordoen dan het is, eerlijk zeggen waar je je fijn of prettig bij voelt en vooral jezelf kunnen zijn.

Vrijheid
Lang moest ik nadenken wat mijn derde waarde van dit lijstje zou gaan worden en ik ben uiteindelijk gegaan voor vrijheid omdat dat net als bovenstaande woorden wel veel met elkaar te maken heeft. Ik vind vrijheid wel ontzettend belangrijk, heb ik de afgelopen maanden gemerkt. En dan bedoel ik mijn werk, dat ik kan doen wat ik wil en eigen keuzes kan maken, maar ook dat ik zelf beslissingen kan en mag maken in persoonlijke situaties. Dat ik vrij ben om te gaan en staan waar ik wil. Dat ik zelf veel dingen mag en kan bepalen. Dat ik bij wijze van spreken morgen het vliegtuig in kan stappen naar waar ik maar wil.

De vrijheid om te kunnen zeggen wat ik wil en om de mensen lief te hebben waar ik zelf voor gekozen heb. Dat ik geen beperkingen ken qua gezondheid, bepaalde vrouwenrechten en het land waarin ik woon. De vrijheid om zelf te beslissen wat ik wil doen in het leven en dat je je eigen dromen kunt nastreven. Dat vind ik iets heel moois.

Vertel eens: wat vind jij belangrijk? Wat zijn jouw waarden?

Share:

7 Comments

 1. marije 24/06/2016 / 06:23

  Vrijheid, onafhankelijkheid en liefde zijn belangrijk voor mij. Ik heb qua werk nog niet de vrijheid die jij al ervaart maar na een moeilijke tijd heb ik eindelijk financiële vrijheid en dat geeft mij kracht en hecht ik waarde aan. Het geeft mij namelijk ook de vrijheid in het doen van dingen en nemen van stappen.

 2. Kim | Kimsbloglife 24/06/2016 / 10:03

  Mooi artikel weer Shirley! Ik vind liefde en eerlijkheid ook heel belangrijk. Soms ben ik ook te eerlijk, zeg ik bepaalde dingen waarmee ik anderen misschien kwets omdat ik het belangrijk vind om eerlijk te zijn…

 3. rachel 24/06/2016 / 10:33

  had bijna het zelfde getiept, respect voor een ander hebben, liefde en eerlijkheid

 4. Sabien 24/06/2016 / 11:57

  Leuk te lezen waar jou normen en waarden liggen. Ik vind liefde en respect heel belangrijk. Ik probeer de mensen om me heen te behandelen zoals ik zelf graag ook behandeld wil worden.
  Het heeft me ook even aan t denken gezet toen jij het had over vrijheid en dan over dat je geen beperkingen ervaart qua gezondheid. Het is allemaal zo ‘normaal’ als ik geen (lichamelijke) klachten hebt, dat ik kan gaan en staan waar ik wilt. Dat is helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend.

 5. Melle 24/06/2016 / 14:47

  Wat een mooie waarden heb je. Echt, heel mooi verwoord ook! :) Veel overeenkomsten <3

 6. Naomi 25/06/2016 / 17:37

  Hele mooie waarden waar ik mij zeker in kan vinden. En uiteraard met de liefde op nummer 1!

 7. Jessica 25/06/2016 / 21:45

  Ik vind Liefde de belangrijkste waarde die er bestaat. Wat je zegt in de breedste zin van het woord, op alle vlakken… Daarbij vind ik Gezondheid ook een hele belangrijke waarde, al heb je daar op sommige mensen weinig over te zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *