Vijf favoriete boeken van 2016

Aan het begin van dit jaar stelde ik mezelf een doel: ik wilde 30 boeken gaan lezen. Voor sommigen zal dat misschien heel weinig zijn, maar voor mij werd het een absolute uitdaging. Ik las namelijk vrijwel alleen nog maar tijdens mijn vakanties. Daar moest verandering in komen! Het is nu eind november en ik heb dit weekend mijn doel behaald; de teller staat nu op 31 boeken in 2016. En ondanks dat mijn goede voornemen was om véél meer te gaan lezen, heb ik dit aantal vooral behaald vanwege de vakanties in 2016. Zo gingen we drie weken naar Bali, vertrok ik een week naar Griekenland en bezochten we ook nog eens twee weken Italië. Ja, dan lees ik wel!

Hoe dan ook: het doel is behaald en ik heb een aantal heel mooie boeken gelezen dit jaar. Waarom wachten tot eind december om mijn favorieten te delen? Vandaag vertel ik jullie welke vijf boeken mijn absolute favoriet waren. Ik gaf deze exemplaren allemaal vijf sterren op Goodreads. Ik heb er ook een aantal vier sterren gegeven, maar die haalden het nét niet bij deze pareltjes. Mijn hele overzicht vind je hier.

schermafbeelding-2016-11-27-om-16-31-08

Voor jou – Jojo Moyes
Louisa’s wereld is klein. Ze werkt in een café om de hoek en woont nog bij haar ouders, en hoewel ze ergens wel weet dat haar vriend Patrick niet de liefde van haar leven is, passen ze goed genoeg bij elkaar. Lekker overzichtelijk. Wills wereld is ook klein. Vroeger had hij alles wat hij zich kon wensen – een goede baan, avontuurlijke vakanties, een mooie vriendin – maar door een ongeluk zit hij in een rolstoel, verlamd vanaf zijn nek. Door de chronische pijn en zijn wanhoop ziet hij maar één uitweg. Wanneer Louisa haar baan kwijtraakt, gaat ze aan de slag als Wills verzorger, en het duurt niet lang voor de tegenpolen botsen. Als ze ontdekt wat Will voor ogen heeft, besluit Louisa alles op alles te zetten om hem van gedachten te doen veranderen. Maar hoe overtuig je iemand dat er nog zo veel avonturen te beleven zijn, als je zelf de wereld niet durft te ontdekken?

Ik kan er een lang verhaal van maken, maar het komt neer op één ding: I love it. Dit is zo’n boek dat ik niet kon wegleggen en dat ik in één ruk uitlas in Bali. Een boek dat nog lang blijft hangen en waar ik maar over blijf nadenken. Dat ik zelfs aan het einde een traantje heb gelaten zegt genoeg. Een prachtig verhaal. Romantisch, verdrietig, grappig, aangrijpend. Het mooiste en beste boek uit dit rijtje. Mijn absolute favoriet, dus!

Alles om jullie heen is er nog – Marieke Poelmann
Op 12 mei aanstaande is het vijf jaar gelden dat vlucht 8U-771 van Afriqiyah Airways neerstortte in Tripoli. Onder de passagiers bevonden zich 71 Nederlanders, waaronder de ouders van Marieke Poelmann. Alle inzittenden – behalve een jongetje, Ruben – komen bij deze vliegramp om het leven. Marieke’s ouders waren onderweg naar huis na een vakantie in Zuid-Afrika. Marieke is op dat moment 22 jaar oud en belandt als beginnende journalist plotseling aan de verkeerde kant van het nieuws. Wat er dan op haar afkomt is overweldigend: familierechercheurs, slachtofferhulp, banken en verzekeraars bevolken de stoep van haar ouderlijk huis. Ook delen zij en haar oudste broer Boris ineens de verantwoordelijkheid voor hun gehandicapte broer Sándor, die op zijn elfde een hersentumor kreeg. Om nog niet te spreken over het onwerkelijk grote verdriet dat zich aandient, dat Poelmann op indringende wijze weet te beschrijven. Door de vliegramp komen angsten uit Mariekes vroege jeugd, de herinneringen aan de ziekte van haar broer Sándor en de relaties binnen haar familie in een heel ander perspectief te staan.

Niet echt een handig boek om te lezen als je zelf vliegangst hebt en dit boek op vakantie leest. Maar wát een verhaal! Prachtig omschreven en het greep me enorm aan. Ik zat er helemaal in en leefde van begin tot het eind met haar mee. Een mooi en verdrietig verhaal en wat mij betreft een boek dat iedereen gelezen moet hebben.

9200000011128090

De dag dat ik doodging – Tania Bongers
De dag dat ik doodging is het aangrijpende relaas van een jonge vrouw die tijdens haar zwangerschap ontdekt dat ze baarmoederhalskanker heeft. De reactie van de artsen is eenduidig: checken of er geen uitzaaiingen zijn, de baby aborteren en de baarmoeder met de tumor verwijderen, alleen dan heeft ze een overlevingskans. Maar Tania denkt er niet over om abortus te plegen. Vóór alles zal ze proberen het kindje te laten overleven. Het leidt ertoe dat zij een van de eerste vrouwen ter wereld is die chemotherapie krijgt tijdens de zwangerschap. De dag dat ik doodging is het genadeloos eerlijke verhaal van een moeder die vecht voor haar kind. Een verhaal over kanker, liefde, onmacht, zwangerschap en ethische keuzes.

Het mooiste boek na Voor Jou dat ik sinds tijden heb gelezen en dat me het meest is bijgebleven, is het waargebeurde verhaal De dag dat ik doodging. Misschien omdat ik me kan identificeren met de hoofdpersoon die zwanger wordt en alles voor haar kindje over heeft. Het greep me ontzettend aan en ik leefde van begin tot eind met Tania mee. Wat ontzettend heftig waar ze doorheen moet, de keuzes die ze samen met haar partner moet maken en wat geweldig hoe ver de technologie op dat moment was. Absoluut een must-read!

Ik wist het – Chantal van Gastel
Mia is niet het type dat de gebaande paden bewandelt. Puur op intuïtie zegt ze haar baan op en opent haar eigen bloemenwinkel. Mia zet alles op alles om er een succes van te maken. Maar de magie van de bloemen brengt haar meer dan ze had verwacht. Ze ontmoet Feo, de man van wie ze altijd heeft gedroomd. En alsof dat nog niet verwarrend genoeg is, vinden plots allerlei mysterieuze boodschappen hun weg naar haar. Als een magneet trekt Mia bijzondere verhalen aan. Dit blijft niet onopgemerkt door Axel, een verslaggever die De Haai wordt genoemd. Durft Mia haar gevoel te blijven volgen? Hoezeer mag ze betrokken raken bij de levens van anderen? En hoe kan ze ervoor zorgen dat de man van haar dromen ook de man van haar leven wordt?

Pas dit jaar maakte ik kennis met de boeken van Chantal van Gastel en ik denk dat ze nu al tot mijn favoriete schrijfsters behoort. Ik las een aantal van haar boeken dit jaar en Ik wist het is mijn absolute favoriet. Een mooi, romantisch verhaal met onverwachte wendingen. Daar hou ik van! Chicklit, maar zeker niet voorspelbaar. Ik ben fan!

Op de tweesprong van moeten en willen – Elle Luna
Iedereen kent de vraag: hoe kom ik erachter wat mijn ware roeping is? En als ik die gevonden heb, hoe blijf ik daar dan trouw aan? Elle Luna bestempelt dit moment als de tweesprong van moeten en willen. ‘Moeten’ is dat wat we denken te moeten doen of wat anderen van onsverwachten. ‘Willen’ is dat waar we van dromen, dat waar ons hart ligt. Elle Luna’s eigen zoektocht naar haar diepste verlangens inspireerde haar tot het schrijven van een online manifest dat in korte tijd duizenden reacties opriep. In Op de tweesprong van moeten en willen heeft Elle Luna haar ideeën verwerkt tot een prachtig vormgegeven, inspirerend (cadeau)boek, voor iedereen die op zoek is naar zijn of haar ware passie of die voor een grote verandering in het leven staat.

Als ik er een compleet artikel over schrijf, zegt dat eigenlijk wel genoeg. Ik las dit jaar een paar ‘zelfhulpboeken’ en het boek van Elle Luna is zeker één van mijn favorieten. Een stukje uit mijn recensie: Het boek staat vol met leuke, kleurrijke tekeningen en mooie quotes. Het zet je echt aan het denken en je leest het in één ruk uit, mede door de mooie en fijne vormgeving. Wat ik een verademing vond was het stuk dat ze vertelt dat je best een baan kunt hebben naast jouw roeping omdat iedereen geld moet verdienen voor de vaste lasten. Je hoeft niet direct alles stil te zetten om jouw passie te verwezenlijken maar kunt dat prima doen met iets ernaast. Het maakt het wat realistischer. ‘Moeten’ is dat wat je denkt te moeten doen of wat anderen van je verwachten. ‘Willen’ is dat waar je van droomt, dat waar je hart ligt. Elle Luna leert je te luisteren naar dat stemmetje dat duidelijk maakt waar jij het meest gelukkig van wordt, maar blijft ook reëel doordat we soms gewoon echt even dingen moeten. Het gaat niet heel erg de diepte in, maar het boek leest wel lekker weg en zet je soms toch goed aan het denken.

Vertel eens: wat is jouw favoriete boek van 2016 tot nu toe?

2016-08-23-14-58-20-738x554

Share:

16 Comments

 1. Lindsay | lindsayvallen.nl 29/11/2016 / 06:14

  30 boeken gelezen, wauw! Knap dat je dat hebt gehaald! Ik zit dit jaar op een boek of 4, 5, gok ik zo. Ik ben benieuwd naar Elle Luna, houd ook wel van zulke boeken. Ik ben erg onder de indruk van Judas en vond daarnaast Naamloos van Pepijn Lanen wel grappig weglezen.

 2. Diana 29/11/2016 / 06:49

  Mooie lijst! De Kraamhulp is mijn favoriet van 2016! Wat een ontzettend spannend boek is dat zeg. ?

 3. Josianne 29/11/2016 / 07:11

  Ik denk dat mijn favoriete boek het boek Master your mindset van Michael Pilarczyk is. Nog niet zo lang geleden gelezen maar heeft wel enorm veel indruk gemaakt!

 4. marije 29/11/2016 / 07:21

  Wat goed dat je het hebt gehaald! Ik sta op 48 van de 52. Maar dat ga ik zeker redden, denk ik 😉

  Chantal van Gastel is een van mijn favoriete schrijfsters en Astrid Harrewijn vind ik geweldig.

  Ik ga even kijken of ik de boeken die je noemt kan vinden in de bieb. Klinken leuk namelijk!

 5. Sandra 29/11/2016 / 07:54

  Ik heb alleen voor jou gelezen, wat een prachtig boek zeg! De rest is zeker een goede tip, die wil ik ook zeker lezen :)

 6. Susan 29/11/2016 / 08:35

  Wat leuk om dat zo bij te houden zeg. Ik heb veel boeken gelezen dit jaar. Vooral van Nicholas Sparks. Voor jou van Jojo Moyes (en de film gezien!) en het deel daarna ook. Ik lees op mn tablet en dan verdwijnt dat wat je leest toch wel sneller dan wanneer je een echt boek hebt merk ik…
  Ga het volgend jaar ook eens bijhouden!

  • shirley 29/11/2016 / 09:43

   Ik lees het op een e-reader maar erg leuk om het via Goodreads bij te houden. Hou ik van 😉 anders vergeet je het inderdaad heel snel!

 7. Roos 29/11/2016 / 09:19

  Ik vind 30 boeken lezen erg knap hoor! Ik las er vroeger heel erg veel, maar de laatste jaren ben ik blij als ik er 5 lees haha. Ik ben heel benieuwd naar ‘Alles om jullie heen is er nog’.

 8. Tarinda 29/11/2016 / 09:54

  Ik heb zoveel boeken gelezen afgelopen jaar, dat ik niet echt een favo kan lezen. Ben nu Big Magic aan het lezen en moet zeggen dat die sowieso hoog gaat scoren, echt inspirerend. Ben ook heel benieuwd naar het boek van Elle Luna, die komt sowieso op de leeslijst!

 9. Marle 29/11/2016 / 10:04

  Knap dat je het gehaald hebt inderdaad! Mijn favorieten zijn Mischling, Powervrouwen, Grote kleine leugens, Sweetbitter, Orphan X en Ik ben Pelgrim!

 10. Dagmar 29/11/2016 / 10:13

  Superleuk artikel en wat heb je heerlijke boeken uitgelezen!

 11. Marlies 29/11/2016 / 19:24

  Mooie lijst! Het is duidelijk dat je van waargebeurde, aangrijpende boeken houdt. Dat boek over de ouders van Marieke vind ik erg interessant klinken. Mijn favoriete boek was poging iets van het leven te maken. Ik ben nu bezig in het boek van Astrid Holleeder en die vind ik ook erg goed!

 12. Nynke 29/11/2016 / 20:04

  ‘Vroeger’ vond ik 30 boeken in een jaar echt niet veel, tegenwoordig ben ik al blij als ik er 3 haal, haha.
  Best een idee om mezelf dit volgend jaar als doel te stellen, 30 boeken lezen! In dit lijstje staan zeker een paar die me aanspreken.

 13. Lotte 29/11/2016 / 20:41

  Toevallig heb ik de film van Voor Jou gezien in het vliegtuig naar Bali. Vond het heel mooi net als Ik wist het van Chantal Jansen. Geloof niet dat ik het bij een van haar boeken droog gehouden heb. Ga dan ook zeker je andere 3 favorieten opzoeken en lezen!

 14. Nadia 05/12/2016 / 11:06

  Knap, zoveel gelezen! Ik heb nog zoveel in de kast staan dat ik moet lezen maar ik neem er de tijd niet voor…
  De laatste twee trekken me niet echt, maar de eerste drie lijken me prachtig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *